De gevaren van lawaai

(bron: Alpine)

Geluidsvolume wordt uitgedrukt in decibellen, afgekort: dB. Hoe meer decibellen, hoe meer geluid, hoe meer risico op gehoorbeschadiging. Ter illustratie: werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers gehoorbescherming aan te bieden in een werkomgeving met een geluidsvolume vanaf 80 dB. Maar er is nog een factor, namelijk de tijdsduur waaraan het gehoor wordt blootgesteld aan geluid. Het geluidsvolume dat we ‘ongestraft’ enkele minuten kunnen verdragen, vormt een significant risico op gehoorbeschadiging bij een langere blootstellingduur.

We weten allemaal dat we snel achteruit moeten lopen en onze oren beschermen als we het lontje van een donderslag zien branden… maar toch nemen velen van ons dagelijks veel reëlere risico’s dan die ene Nieuwjaarsavond in het jaar.

Lawaaidoofheid is voor het leven

Het gehoor is een verfijnd en gevoelig zintuig. Tienduizenden minuscule haarcelletjes geven geluid via trillingen door aan de hersenen. Te veel geluid – en dus te veel trillingen – beschadigen deze haarcellen. Voor altijd, want ze groeien niet meer terug. Een dergelijke gehoorbeschadiging is dan ook definitief en onomkeerbaar. Bekende geluiden in decibellen…

Wat is een decibel? Een aantal voorbeelden:

Fluisteren25 dB
Praten60 dB
Straatgeluid70 dB
Printer75 dB
Grasmaaier85 dB
Handzaag88 dB
Druk café 90 dB
Heftruck90 dB
Snelwegverkeer96 dB
Slijptol98 dB
Handboor99 dB
Snurken75-110 dB
Cirkelzaag102 dB
Windruis onder helm bij 100 km/u102 dB
Kettingzaag105 dB
Hogedrukreiniger108 dB
Walkman80-110 dB
Concert90-115 dB
Mp3-speler max. 120 dB

Meer informatie nodig?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

De factor tijd

Sommige geluiden kunnen ons gehoor in minuten of zelfs seconden onherstelbaar beschadigen. Andere geluiden kunnen we langer verdragen, maar zijn niet minder funest. Hieronder ziet u hoe lang we bepaalde geluidsvolumes straffeloos kunnen verdragen.

80 dB 8 uur
83 dB 4 uur
86 dB 2 uur
89 dB 1 uur
92 dB half uur
95 dB kwartier
98 dB 7 minuten
101 dB 3½ minuten
104 dB 90 seconden
107 dB nihil

Elke 3 dB erbij is een verdubbeling van de geluidsdruk en betekent halvering van de tijd dat u erin kunt verblijven. Kijk nog eens naar het rijtje bekende geluiden en trek uw conclusie. Inderdaad: gehoorbescherming is geen overbodige luxe.